Agroforestry en voedselbossen zijn een vorm van landbouw waarin bomen en struiken geïntegreerd worden met ecologische voordelen. Het uiteindelijke doel is meer hectares agroforestry en voedselbossen, én vooral meer biodiversiteit in Noord-Holland. Samen met agrariërs, betrokken burgers en partijen planten we bomen en struiken, creëren nieuwe kansen en laten de voordelen zien van landbouw met natuur.
Met innovatieve agroforestry en voedselbos initiatieven versnellen we de transitie naar een duurzaam landbouwsysteem. Wij spannen ons met man en macht in voor een toekomstbestendig platteland.
Wat is een voedselbos?
Een voedselbos is een vorm van duurzame landbouw waarin bomen, struiken en planten samen een natuurlijk ecosysteem vormen. Dit zorgt voor een veerkrachtig en klimaatvriendelijk landschap waar het hele jaar door voedsel wordt geoogst, zoals fruit, noten, groenten, paddenstoelen en honing. Voedselbossen verbeteren de bodemkwaliteit, verhogen de biodiversiteit en dragen bij aan een groene en duurzame stad.
In Noord-Holland werken wij actief aan het opzetten en verbeteren van voedselbossen. Daarnaast stimuleren we de markt voor voedselbosproducten en ondersteunen we lokale ondernemers en bewoners bij de aanleg van voedselbossen. Heb jij ideeën of een geschikte locatie? Neem contact met ons op via agroforestry@mnh.nl
Agroforestry combineert bomen en struiken met landbouwgewassen of vee. Dit kan variëren van rijen bomen op akkers tot voederhagen in weilanden. Door agroforestry ontstaat een duurzaam landbouwsysteem met voordelen zoals:
Verhoogde biodiversiteit
Afname van bestrijdingsmiddelen
Verbeterde koolstofvastlegging in bomen en bodem
Efficiënter gebruik van nutriënten en water
Een gevarieerd landschap met extra inkomstenbronnen
Aan de slag met agroforestry voor agrariërs
Om de vertaling van agroforestry naar de praktijk te vergemakkelijken, ondersteunen we agrariërs bij de aanleg van proefpercelen. Dit zijn kleine agroforestry-projecten van 0,5 tot 1 hectare, waarin wordt geëxperimenteerd met verschillende boom- en gewascombinaties. Dit is een mooie manier om laagdrempelig te starten met agroforestry.In 2024 legden we15 proefpercelen aan in Utrecht, Noord- en Zuid Holland. De lessen en ervaringen bundelden we in een informatiepakket “Is agroforestry interessant voor jouw bedrijf? – Ontdek het met een agroforestry proefperceel”.
We werkten nauw samen met Louis Bolk Instituut en FruitzforLifeen Werkend Landschap. De komende tijd werken we met Living Lab Agroforestry Noord-Holland aan het verder professionaliseren en uitbreiden van agroforestry in Noord-Holland.
Interesse?
Wil je meer weten over agroforestry of wil je zelf een proefperceel aanleggen? Neem dan contact op met via agroforestry@mnh.nl. Wil je deelnemen aan onze leergroep? Meld ja dan aan via dit formulier en we houden je op de hoogte van activiteiten rondom agroforestry, waaronder excursies, workshops en kennisdeling.
Maak kennis met agrariërs in Noord-Holland die experimenteren met agroforestry op hun terrein. Ze geven praktische handvatten en tips voor als je zelf aan de slag wilt met agroforestry op jouw terrein. Ben je na het lezen van deze verhalen en filmpjes ook enthousiast geworden om agroforestry aan te leggen? Laat het ons weten via agroforestry@mnh.nl, dan helpen wij je verder. Ja, ik wil praktijkvoorbeelden zien
Meer informatie
Website Landbouw met Natuur
Over voedselbossen en agroforestry
Agroforestrynetwerk Nederland
Verdienmodellen natuurinclusieve landbouw
Agroforestry op het landbouwbedrijf
Agroforestry - Wageningen Universiteit
Kennisdossier Groen Kapitaal
Agroforestry - Louis Bolk Instituut
Samenwerking en steun
In dit project werken we samen met o.a. Louis Bolk Instituut, Clusius College, Landscape Foodscape en voedselbosinitiatieven. Er is ook sprake van steun uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.