Regionale Energiestrategieën
Om de doelen uit het Klimaatakkoord (95% CO2 reductie in 2050) te behalen moet de opwekking van duurzame energie de komende jaren worden opgeschaald. Om dit te bereiken is nauwe samenwerking tussen gemeentes, bewoners, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nodig.
Lokaal gedragen energiebeleid
In de Regionale Energiestrategieën wordt door overheden, maatschappelijke organisaties, netbeheerders, en als het mogelijk is ook burgers, gewerkt aan regionaal gedragen keuzes als het gaat om: de duurzame opwekking van elektriciteit en de hiervoor benodigde infrastructuur. Er is daarbij ook speciale aandacht voor ruimtelijke inpassing, want ruimte is schaars in Nederland en inpassing van duurzame energievormen vraagt om nauwe samenwerking met partners in de omgeving.
30 Energieregio’s
Nederland is opgedeeld in 30 Energieregio’s, waar de RES-sen op regionaal niveau worden samengesteld. Noord-Holland bestaat uit de RES regio’s Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid. MNH is betrokken in de beide regio’s, om ervoor te zorgen dat partijen uit onze achterban worden betrokken bij het vormgeven en de uitvoering daarvan. In 2024 heeft het RES herijkingsproces plaatsgevonden dat heeft geleid tot aanpassing van de RES zoekgebieden voor wind en zon. Alle actuele informatie en kaarten zijn te vinden op de programma websites van RES Noord-Holland Noord en RES Noord-Holland Zuid.
Wanneer zijn de RES-sen geslaagd?
De RES-sen zijn voor MNH geslaagd als voldaan wordt aan deze zaken:
- De ambitieniveaus van alle RES-sen ligt hoog genoeg om gezamenlijk de landelijke doelstellingen te halen.
- Het proces om tot de RES-sen te komen is participatief ingestoken. Daarnaast is participatie een vast uitgangspunt in het uitvoeringsplan. 50% lokaal eigendom is duidelijk verankerd.
- De RES-sen hebben een uitvoeringsplan waarin de gezamenlijke ambities zijn door vertaald naar concrete projecten of acties. In het uitvoeringsplan staat duidelijk hoe de monitoring vormgegeven wordt.
- Een zorgvuldige inpassing van duurzame energievormen in het Noord-Hollandse landschap.
Natuur en landschap in de RES
Het opwekken van duurzame energie door middel van wind en zon op land heeft een grote impact op de natuur en het landschap. MNH vindt het belangrijk dat de locatiekeuze voor duurzame energieprojecten zorgvuldig getoetst wordt, om er zo voor te zorgen dat de karakteristieke Noord-Hollandse landschappen behouden worden, en waar mogelijk versterkt. Daarom heeft MNH samen met verschillende natuur- en landschapsorganisaties een ruimtelijke visie voor Zon en Wind op de RES opgesteld voor Noord-Holland. Deze visie bestaat uit enkele voorwaarden voor een zorgvuldige energietransitie. Daarnaast zijn ook inrichtingsprincipes voor zonneweides opgesteld.
Natuur inclusieve zon- en wind projecten
In 2025 moeten alle zon- en windprojecten natuur inclusieve maatregelen nemen. Hiervoor is een nieuwe SDE categorie voor in het leven geroepen zodat ontwikkelaars ook een vergoeding kunnen krijgen voor (een deel van) de kosten van de natuur inclusieve maatregelen. In een aantal kennissessies over natuur inclusief zon- en wind informeren we gemeenten over wat ze kunnen doen om hier invulling aan te geven.
De participatiecoalitie Noord-Holland (PCNH)
Om de afspraken uit het Klimaatakkoord goed uit te voeren en het halen van de RES doelen te versnellen is er een landelijke coalitie opgericht: De participatiecoalitie. De Participatiecoalitie bestaat uit vijf maatschappelijke organisaties van, voor en door bewoners: klimaatstichting HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, LSA bewoners en Stichting Buurkracht. Zij weten wat er lokaal speelt en kunnen zo de slagingskans van energieprojecten in gemeente of regio’s vergroten. De vijf organisaties hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Meer actuele informatie is te vinden op de website van de Participatiecoalitie.
In de provincie Noord Holland werken we met Energie Samen Noord Holland samen in de Particiaptiecoalitie Noord Holland (PCNH). Met subsidie van de provincie Noord Holland werken we aan de uitvoering van de RES door bijdragen in de reguliere werk- en stuurgroepen, het organiseren van kennissessies, het delen van kennis, ervaring en netwerk met gemeenten, en het stimuleren en activeren van de achterban om zon- en windprojecten in de zoekgebieden tot uitvoering te brengen.
Daarnaast voeren we in opdracht van de provincie Noord-Holland een aantal projecten uit die bijdragen aan het versnellen van de realisatie van duurzame energie projecten en de uitvoering in de RES zoekgebieden in Noord Holland, zoals:
Vragen en antwoorden over de RES
Het blijkt dat er nog veel vragen zijn over de RES en het proces. Daarom zetten we een aantal vragen op een rij waarover veel misverstanden bestaan. Zoals: Is het al zeker dat er windturbines of zonnepanelen in een zoekgebied komen? En hoe ver moeten windturbines van huizen worden geplaatst? Waarom leggen we niet eerst alle daken vol met zonnepanelen? Lees alle vragen hier
Vragen en antwoorden over de RES
Zelf energie opwekken?
Veel ondernemers hebben plannen om energie te besparen of duurzame energie zelf op te wekken. Bekijk onderstaande video’s ter inspiratie:
Tags: