Aan de slag met agroforestry

Aan de slag met agroforestry

Op het gebied van agroforestry is er veel kennis beschikbaar, maar uit ervaring blijkt dat de vertaling naar de praktijk vaak nog lastig is en het kent veel uitzoekwerk. In samenwerking met Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en Utrecht, Louis Bolk Instituut en FruitzforLife delen we praktische kennis op het gebied van agroforestry. We doen praktische ervaring op via de aanleg van ‘proefpercelen’ en maken deze kennis middels de ontwikkeling van Do-It-Yourself-proefpakketten met bijbehorende factsheets beschikbaar voor een grote groep agrariërs.

Proefpercelen om praktijkervaring op te doen

Veel boeren willen wel aan de slag met agroforestry, maar zijn niet klaar om het hele bedrijfsmodel daarop aan te passen. Daarom startten wij, samen met partners, in september 2023 met een project waarin geïnteresseerde agrariërs een agroforestry proefperceel op hun terrein kunnen aanleggen.

Een proefperceel is ca. 0,5-1 hectare (250 – 1500 bomen en struiken). Denk aan een perceel met walnoten- of fruitbomen waar hagen en een bloemenrand terugkomen voor de insecten die je nodig hebt voor de bestuiving van de bomen. Met de aanleg van een proefperceel kunnen agrariërs klein beginnen en gelijk experimenteren met elementen van agroforestry. We doen in dit project praktische ervaring op via de aanleg van drie varianten proefpercelen. In totaal worden in 3 provincies 15 proefpercelen aangelegd, waarvan 5 in Noord-Holland. Hieronder vind je alles over de geselecteerde deelnemers in de provincie Noord-Holland.

Kennis delen

Naast het aanleggen van de proefpercelen maken we de opgedane kennis beschikbaar voor een grote groep agrariërs met verschillende bedrijfsvormen. Zo vinden er bijvoorbeeld excursies en workshops plaats voor een leergroep. Deze leergroep bestaat uit geïnteresseerde agrariërs. De ervaringen uit de proefpercelen gebruiken we om ‘’Do-It-Yourself pakketten’’ te ontwikkelen voor agrariërs: laagdrempelige informatiepakketten, met filmpjes en factsheets, die een agrariër op weg helpt bij het ontwikkelen van een specifieke agroforestry toepassing op hun bedrijf.

Interesse?

Heb je interesse om deel te nemen aan de leergroep agroforestry waarin we kennis en ervaringen uitwisselen? Meld je aan via onderstaande knoppen. Voor vragen kun je terecht bij Angelique Sijsenaar – Van der Lans, projectleider Biodiversiteit, via a.sijsenaarvanderlans@mnh.nl.

Ja, ik wil deelnemen aan de leergroep

Verhalen deelnemende agrariërs

Maak kennis met de eerste agrariërs in Noord-Holland die experimenteren met agroforestry op hun terrein: Anna Kuiper van De Korte Weg en Isaäc Bos van de Strokenboerderij. Ben je na het lezen van deze verhalen ook enthousiast geworden om een proefperceel aan te leggen? Laat het ons weten, wellicht kunnen we je verder helpen. Voor de agrariërs uit de andere provincies bekijk de website Landbouw met Natuur

De Korte Weg

De Korte Weg

Anna Kuiper is eigenaar van “De Korte Weg” in Hensbroek. De overgrootopa van Anna startte met de boerderij in Hensbroek. Toen Anna’s vader het bedrijf 35 jaar geleden overnam, schakelde hij over naar biodynamische akkerbouw. Anna zet nu een volgende stap: het realiseren van agrarisch voedselbos op hun akkerbouwbedrijf. Het voedselbos heeft uiteindelijk de grootte van 4,6 hectare. Lees meer

Strokenboerderij

Strokenboerderij

Isaäc Bos is biologisch akkerbouwer in de Haarlemmermeerpolder en heeft 20 ha eigendom en ca 25 ha pachtgrond. De afgelopen jaren heeft Isaäc verschillende stappen gezet met zijn bedrijf. In 2022 is hij geheel omgeschakeld naar biologisch en overgestapt naar strokenteelt met niet diep kerende grondbewerking en vaste rijpaden, in combinatie met bloemenranden. Agroforestry is de volgende stap. Lees meer

Meer informatie over agroforestry

Meer informatie?