Zienswijze ingediend: versnelde LVB-wijziging is onvoldoende
31 maart 2025
Zienswijze ingediend: versnelde LVB-wijziging is onvoldoende
Samen met Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie heeft de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland een zienswijze ingediend over de versnelde wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit (LVB). Hoewel we het positief vinden dat er eindelijk een maximum wordt vastgesteld voor het aantal vluchten op Schiphol, blijft het voorgestelde aantal van 478.000 per jaar onverantwoord hoog. Dit biedt onvoldoende bescherming voor omwonenden en het klimaat.
Een noodzakelijke, maar tijdelijke stap
Het kabinet wil met een versnelde LVB-wijziging het aantal vluchten op Schiphol per 1 november 2025 maximeren. Dit besluit komt voort uit het besef dat de integrale herziening van het LVB niet op tijd gereed is om verdere aanscherping van de geluidsnormen mogelijk te maken. Hoewel wij de invoering van een maximum toejuichen, zien we dit als een tijdelijke maatregel die verdere groei van de luchtvaart voorkomt, maar de bestaande overlast en uitstoot niet vermindert.
Grenzen aan groei
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederland economisch goed verbonden blijft met de wereld bij een lager aantal vluchten. Een maximum van 440.000 vluchten – zoals eerder door de regering voorgesteld – zou een betere balans creëren tussen economie, milieu en leefbaarheid. Daarnaast moet een nieuw LVB rekening houden met de belangen van omwonenden, bijvoorbeeld door een nachtsluiting en strengere normen voor geluidshinder.
Klimaatimpact blijft onderbelicht
De luchtvaart draagt in grote mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen, en technologische oplossingen bieden op de korte termijn onvoldoende soelaas. Zonder actieve krimp zal de luchtvaartsector haar klimaatdoelen niet halen. Dit vraagt om een fundamentele keuze: blijven we vasthouden aan groei of kiezen we voor een duurzame en leefbare toekomst?
Wat wij voorstellen
Wij pleiten voor een structurele krimp van het aantal vluchten, met als eerste stap een reductie naar 440.000 en vervolgens een verdere verlaging. Ook is een eerlijke afweging tussen economische belangen en de gezondheid van omwonenden noodzakelijk. De nieuwe wetgeving moet ruimte bieden voor inspraak en juridische toetsing, zodat de belangen van alle betrokkenen beter worden gewaarborgd.
Lees onze zienswijze
Wil je meer weten over onze standpunten? Lees onze volledige zienswijze
Meer informatie?

Sijas Akkerman
Directeur