“Verhoogde gezondheidsrisico’s maakt nog meer krimp Schiphol noodzakelijk”
20 juni 2022
“Verhoogde gezondheidsrisico’s maakt nog meer krimp Schiphol noodzakelijk”
Wie vlakbij Schiphol woont, loopt volgens het RIVM een verhoogd risico op gezondheidsschade door ultrafijnstof uit vliegtuigen. De hoge doses verhogen het risico aangeboren afwijkingen en (daardoor) vroeggeboorte, en op hartritmestoornissen. Dat blijkt uit een grote en nog vertrouwelijke studie van het RIVM, die deze week gepubliceerd wordt en nu al in handen is van De Telegraaf.
In reactie daarop zegt Sijas Akkerman, directeur van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland: “Ook dit onderzoek maakt weer duidelijk dat Schiphol de gezondheid van 2,2 miljoen omwonenden aantast. Een drastische krimp van de luchthaven is noodzakelijk. Nu nog verleiden we tientallen miljoenen buitenlanders om op Schiphol over te stappen, omdat we daarmee ‘winst’ zouden maken. Maar geld verdienen is niet belangrijker dan onze gezondheid, vooral niet als het verdiende geld naar de aandeelhouders van grote vervuilende bedrijven gaat, terwijl werknemers amper kunnen rondkomen.
Akkerman spreekt mede namens Greenpeace, Milieudefensie en Natuur&Milieu. “De overheid zou grote oude, extra vervuilende, toestellen onmiddellijk moeten verbieden op Schiphol te vliegen. Ook opstijgen boven de dichtbevolkte gebieden bij Schiphol moet de overheid snel verbieden, zeker als de wind de giftige deeltjes de woonwijken inblaast. Schiphol moet ervoor zorgen dat vliegtuigen daar alleen nog maar zwavelarme brandstoffen kunnen tanken en versneld inzetten op schonere synthetische brandstoffen.”
Het onderzoek van het RIVM bevat ook aanwijzingen dat de hoge doses ultrafijnstof verband houden met gezondheidsschade aan het zenuwstelsel. Daar wil het RIVM nader onderzoek naar doen. De giftige deeltjes uit vliegtuigmotoren komen bovenop die uit verkeer. Gemiddeld gaat het om 3000 extra deeltjes ultrafijnstof per cm3. En dat zijn dan de gemiddelden op 50 kilometer rondom de luchthaven. Woon je dichterbij, in Badhoevedorp bijvoorbeeld, dan lopen de concentraties ultrafijnstof op tot 10.000 deeltjes per cm3. De gezondheidsrisico’s lopen even hard op.
Meer informatie?
Sijas Akkerman
Directeur