Regering: boer niet achteruit, maar vooruit! Voor boer én natuur.

5 september 2024

Regering: boer niet achteruit, maar vooruit! Voor boer én natuur.

Het ‘killen’ van het Natuurbeleid door het nieuwe kabinet is – als de uitgelekte plannen kloppen – vier keer een ramp.

Een ramp voor de natuur in Nederland – daar is al 85% van verloren gegaan en daar blijft nu nog minder van over. Een ramp voor agrariërs – die kunnen nu niet genoeg meer investeren in een duurzame en innovatieve toekomst van hun bedrijf. Het is een ramp voor de honderden boeren, natuurbeheerders en ambtenaren in Nederland die uren en uren hebben besteed aan het maken van gebiedsplannen die nu niet doorgaan. En het is een ramp voor de samenleving als geheel. Nederland dankt zijn welzijn en welvaart aan vernieuwing en ondernemerschap, uitdagingen onder ogen zien en die aanpakken, vooruitgang.

Dit kabinet steekt zijn kop heel diep in het zand en zet Nederland in de achteruit. Voor een gezonde toekomst voor ons vlakke land achter de dijken is dat rampzalig. Deze regering gaat de problemen met natuur en landschap niet oplossen. Dat lijkt wel duidelijk.

Tegelijk is het goede nieuws dat de samenleving veel groter is dan een regering. Er is zoveel dat jij zelf kunt doen. Het najaar is een prima tijd om bij-vriendelijke planten en struiken in je tuin, straat of buurt te planten. In de supermarkt kun je biologische producten kopen. Je kunt je huis van het gas halen en met de trein op vakantie gaan in plaats van het vliegtuig. Boeren kunnen voedselbossen aanleggen, bomen en struiken planten of voor de weidevogels zorgen. Nu nog met subsidie van de provincie Noord-Holland.

En je kunt je stem laten horen en de regering laten weten dat ze niet achteruit moeten boeren, maar vooruit.

Kijk op onze website wat jij kunt doen