Noodoproep aan minister: ‘Bescherm ons tegen de gezondheidsgevaren van de luchtvaart’

14 oktober 2024

Omwonenden, gezondheids- en milieuorganisaties doen noodoproep aan minister: ‘Bescherm ons tegen de gezondheidsgevaren van de luchtvaart’

Natuur & Milieu heeft zojuist het manifest ‘Bescherm burgers tegen de gezondheidsgevaren van luchtvaart’ aan Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Barry Madlener overhandigd. De milieuorganisatie deed dit mede namens omwonenden, wetenschappers en gezondheidsorganisaties zoals het Longfonds én met de steun van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Het stuk is een noodoproep: de Nederlandse overheid belooft al decennia lang normen om de overlast van vliegverkeer te verminderen maar daadwerkelijke verandering blijft uit. Ook deze minister wil de luchtvaart laten groeien, terwijl minder luchtvaart bewezen goed is voor toekomstbestendigheid van de sector, de Nederlandse economie, welzijn van miljoenen Nederlanders en de leefomgeving. De organisaties roepen de minister op om naar de feiten te kijken en het leed en schade die de luchtvaart veroorzaakt een halt toe te roepen.

Overhandiging Manifest aan Madlener

‘Iemand moet de grote groep Nederlanders die al zo lang gebukt gaat onder de gezondheidsgevaren door de luchtvaart, gaan beschermen. Van geluidsoverlast, tot longproblemen tot grotere risico’s op ontwikkelingsachterstand bij ongeboren kinderen. Deze minister kan dat gaan doen als hij het achterhaalde idee loslaat, dat alsmaar meer vliegen goed is voor de economie, en inwoners van Nederland voorop durft te gaan zetten,’ bepleit Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu namens de organisaties. ‘We willen een luchtvaart die Nederland verbindt met de wereld én  een overheid die haar verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn en de gezondheid van alle Nederlanders.’

Grote schade samenleving al lang bekend

De omwonenden, betrokken artsen en gezondheidsorganisaties benadrukken dat de schade die de luchtvaart veroorzaakt al decennia bekend is. Blootstelling aan teveel vliegtuiggeluid, roet en ultrafijnstof schaadt de gezondheid. Dat blijkt steeds weer uit vaak jarenlange onderzoeken. Bestaande geluidsnormen worden bovendien niet gehandhaafd. Het recht van omwonenden op een gezonde leefomgeving wordt in Nederland zo al jaren geschonden.

Het kan anders

Het gezamenlijke manifest bevat zes acties. De situatie vraagt om prioriteit geven aan de gezondheid van burgers en hun leefomgeving, maar ook aan woningbouw en klimaat. Eén van de maatregelen die de organisaties voorstellen is om met de vliegbelasting de schade te verhalen op de vervuiler: ‘Overstappers betalen geen cent belasting, maar de belastingbetalers moeten wel met miljarden bijspringen om het falende luchtvaartsysteem op de been te houden. Dit kan echt anders’, aldus Demmers. De overige maatregelen richten zich op handhaving van regels die omwonenden moeten beschermen, garanties voor goed werkgeverschap in de luchtvaartsector, gelijke behandeling als andere sectoren wat betreft schadelijke effecten, borgen van klimaatbeleid en meer nationale mogelijkheden om de luchtvaart te reguleren.

Mede-ondertekenaars

Het manifest is ondertekend door: Natuur&Milieu, Alliantie PleinAIR Maastricht, Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2), Comité Schone Lucht, Lab Toekomstige Generaties, Long Alliantie Nederland, Longfonds, Minder Hinder Gooise Meren, Minder Vliegtuighinder Aalsmeer, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NVMM), Safe Landing, Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), SchipholWatch, Sectie Kinderlongziekten, Stand Up For Your Rights, Stichting Omgeving Zonder Vlieghinder voor de regio Rijn- en Bollenstreek, Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV), Stop een Vierde Aanvliegroute, SOS Zaanstreek, Vlieghinder Nieuwkoop, Marcel Cobussen, Ulrike Gehring, Gerard Hoek, Hans in ’t Veen, Jean Muris, Paul Schenderling, Lidwien Smit, Roel Vermeulen, Rik van de Weerdt.

Bekijk het manifest