Minikrimp Schiphol: onvoldoende om gezondheid van omwonenden te beschermen

6 maart 2025

Minikrimp Schiphol: onvoldoende om gezondheid van omwonenden te beschermen

Reactie Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie

De Europese Commissie heeft de plannen van de minister van Infrastructuur en Waterstaat goedgekeurd om het aantal vluchten op Schiphol te maximeren tot 478.000. Nederland heeft volgens de EC de zogenaamde ‘balanced approach procedure’ goed doorlopen. Wel moet Nederland nog extra informatie aanleveren. Het is nu nog onduidelijk of dat betekent of de beoogde minikrimp echt in november 2025 kan gaan.

Sijas Akkerman, directeur Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, mede namens Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie: “Daarmee lijkt de groeispurt gestopt die de luchthaven sinds corona heeft ingezet. Het vliegtuiglawaai zou vanaf november dit jaar niet meer toe moeten nemen. De minikrimp is een noodzakelijke eerste stap, maar het is onvoldoende om de geluidsoverlast van Schiphol ook echt te verminderen en de gezondheid van omwonenden voldoende te beschermen. De overlast blijft veel te hoog. Verdere krimp is onvermijdelijk willen mensen in de omgeving nog gezond kunnen wonen. De volgende stap is een krimp naar 440.000 en uiteindelijk moeten we nog verder dalen.”

“Want alleen door Schiphol flink verder te laten krimpen kan de minister van I&W voldoen aan het vonnis dat de rechter het Rijk oplegde om de gezondheid van omwonenden van de luchthaven beter te beschermen tegen vliegtuiglawaai”, aldus Akkerman.

Het is goed nieuws dat de Europese Commissie de methode heeft goedgekeurd waarmee de minister van I&W de minikrimp van Schiphol onderbouwt. Het is de eerste keer dat een land op deze manier de balanced approach toepast. Noodzakelijke nieuwe krimpbesluiten kunnen nu op dezelfde manier worden onderbouwd. Ook andere landen met te grote luchthavens kunnen hier dan gebruik van maken.

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: “Maar onbegrijpelijk is het feit dat de EC in haar advies niks zegt over de andere roze olifant in de porseleinkast van Schiphol: de uitstoot van broeikasgassen. KLM en de luchthaven behoren tot de grootste vervuilers van Nederland. Niet alleen vanwege de geluidsoverlast, maar ook vanwege de enorme CO2-uitstoot zou de EC Nederland eigenlijk moeten adviseren Schiphol snel verder te laten krimpen. Want alleen met minder vliegbeweging kan de uitstoot serieus verminderd worden.” En ook wil de EC dat Nederland de standaard vlootvernieuwing meeneemt in het bepalen van de reductie. Dat gaat in tegen de gekozen aanpak, waarin juist wat extra’s wordt gevraagd van de sector om de verstoorde balans te herstellen.

Meer informatie?