Meer nodig voor natuurherstel

12 februari 2025

Meer nodig voor natuurherstel

Provincie Noord Holland presenteerde gisteren de Korte Termijn Agenda Landelijk Gebied Noord Holland. Daarin stelt de provincie welke acties ze ondernemen tussen 2025-2027 voor het landelijk gebied. Helaas is duidelijk dat de acties bij lange na niet genoeg zijn om natuur te herstellen en vergunningverlening van het slot te krijgen.

Het gaat niet goed met de natuur. Door vervuild water, verdroging, een overmaat aan stikstof en versnippering sterven plant- en diersoorten uit en hebben andere soorten het moeilijk. Om de natuur te herstellen zijn internationale afspraken gemaakt over meer natuur, schoner en voldoende water en stikstof.

Verder zonder transitiefonds

De provincie spreekt in haar bericht van het wegvallen van het transititiefonds en het geldtekort dat daarmee gemoeid gaat. Dat ziet ook Ninouk Vermeer, provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten als problematisch: “De doelen voor natuurherstel zijn niet veranderd, maar is er nauwelijks budget om ze te behalen. Ondertussen staat de natuur onder grote druk en staat vergunningverlening door verschillende gerechtelijke stikstofuitspraken vrijwel stil. De rijksoverheid én de provincie Noord-Holland zouden zich tot het uiterste moeten inspannen voor voldoende middelen ten gunste van de natuur, binnen of buiten hun eigen begroting.”

Doelen zijn er niet voor niets

Het is onduidelijk hoe de provincie verder wil. Enerzijds wordt gesteld dat er geld bij komt omdat het belangrijk is de natuurdoelen te halen, anderzijds staat er in de ‘Korte termijn agenda landelijk gebied NH 2025-2027’ dat realisatie van natuurnetwerk Nederland in 2025 wordt stopgezet als er geen geld beschikbaar blijkt. En in een persbericht van de provincie staat dat uit analyse blijkt dat de natuurdoelen niet haalbaar zijn met de huidige maatregelen. Dat staat haaks op afspraken in het Natuurpact uit 2013. “De afspraken voor natuurherstel zijn er niet voor niets. Natuur is de basis van ons bestaan. Ze zorgt voor schone lucht, schoon water en een voedzame bodem. Bovendien biedt ze een plek om te recreëren en tot rust te komen.”

Ondenkbaar om natuurherstel stop te zetten

Of gebiedsprocessen, natuurherstelprojecten en realisatie van nieuwe natuur worden gepauzeerd, stopgezet of toch door kunnen gaan, is onduidelijk. Sijas Akkerman, directeur Natuur en Milieufederatie Noord-Holland: “De provincie erkent dat natuurherstel nodig is, maar schrapt intussen budget en maatregelen die daarvoor onmisbaar zijn. Zonder voldoende investeringen blijft de natuur verslechteren, waardoor de stikstofcrisis aanhoudt en vergunningverlening vast blijft zitten. Dit blokkeert niet alleen natuurherstel, maar ook duurzame economische ontwikkeling voor boeren, bedrijven en woningbouw. De enige manier om uit deze impasse te komen, is door nu te kiezen voor méér natuurherstel en méér financiële middelen. Zonder gezonde natuur, geen gezonde economie”.

Het kan wel

Een eenmaal uitgestorven dier ben je voor altijd kwijt. Maar investeer je op tijd in het realiseren van de juiste omstandigheden dan kan de natuur zich herstellen. Dat zien we bijvoorbeeld in Hollands Ankeveen in de Oostelijke Vechtplassen. Daar optimaliseerden we de afgelopen jaren het waterpeil, verwijderden we stikstof door een laag grond weg te halen. Binnen zes jaar keerden kwetsbare en unieke planten, waaronder moeraswespenorchis en heidekartelblad, terug en nu kunnen ze zich verder verspreiden.

Meer informatie?