Meer groen en minder tegels voor een Duurzaam Alkmaar

26 augustus 2024

Meer groen en minder tegels voor een Duurzaam Alkmaar

De komende twee maanden gaat de gemeente Alkmaar aan de slag met de campagne Steenbreek: tegels eruit, groen erin! En dat doen we graag met jou samen. Het vergroenen van je tuin heeft tal van voordelen voor zowel de natuur als voor jezelf en het najaar is het perfecte moment is om hiermee aan de slag te gaan.

Geen regenplassen meer

Veel tuinen bestaan grotendeels uit tegels, waardoor regenwater niet goed in de grond kan zakken. Dit kan leiden tot overstromingen op straat en in je eigen tuin. Door tegels te vervangen door gras, planten en struiken, geef je het regenwater de kans om door de bodem te worden opgenomen. De herfst is ideaal omdat de grond nog warm is van de zomer, waardoor planten tijd hebben om zich voor de winter goed te vestigen.

Koelte in de zomer

Daarnaast zorgt een groene tuin voor verkoeling in de warme zomermaanden. Tegels en stenen absorberen warmte en houden deze vast, waardoor je tuin kan veranderen in een hitte-eiland. Planten en gras daarentegen verdampen water en zorgen voor verkoeling.

Voor de biodiversiteit

Een groene tuin is ook belangrijk voor de biodiversiteit. Met verschillende soorten bloemen en struiken creëer je een natuurlijke leefomgeving voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Een groene tuin biedt voedsel en schuilplaatsen. Het najaar is een uitstekende periode om vaste planten en bloembollen te planten, die in het voorjaar zullen bloeien en direct bijdragen aan een kleurrijke, levendige tuin.

Kom in actie!

In september en oktober organiseren we verschillende acties om inwoners van Alkmaar te inspireren en te helpen hun tuin groen aanleggen. Zo kun je mee op tuinsafari en een tegel inleveren voor een tegoedbon voor planten, of we komen met de tegeltaxi langs om je tegels op te halen. Kijk voor meer informatie op www.alkmaar.nl/steenbreek.

Meer over de acties

 

Meer informatie?