Inspirerende bijeenkomst Agroforestry bij Fruitzforlife
18 oktober 2023
Inspirerende Bijeenkomst Agroforestry bij Fruitzforlife
Op 5 oktober jl. organiseerden wij samen Natuur en Milieufederatie Utrecht en Zuid-Holland een bijeenkomst over Agroforestry voor geïnteresseerden die deze vorm van duurzame landbouw in de praktijk willen brengen. We gingen op bezoek bij Fruitzforlife in Zeeland. In deze bijeenkomst over agroforestry, verwelkomde Sjef van Dongen, van Fruitzforlife, de aanwezigen op zijn voormalige pluimveebedrijf, nu omgetoverd tot een bloeiende bomenkwekerij.
Een duurzaam welkom
Sjef van Dongen begroette zijn gasten in een hal die nu is omgebouwd om groepen te ontvangen. Het bedrijf heeft zich getransformeerd tot een bomenkwekerij, en de locatie is een levend bewijs van de kracht van agroforestry in de praktijk. Na een korte voorstelronde van alle aanwezigen, deelde Sjef zijn persoonlijke reis van een reguliere carrière tot een eetbare bomenkweker. Hij introduceerde trots de grootste collectie eetbare bomen en struiken in Nederland en noemde zijn bedrijf met passie “Agroforestry Supplies” met het motto “One Planet, Plant It.”
Kennis als sleutel
De kernvisie van Sjef’s bedrijf is om iedereen die de stap naar agroforestry wil zetten, zo goed mogelijk te ondersteunen. Hij biedt begeleiding van ontwerp, aanplant, systeembeheer tot oogsten. Volgens hem hebben agrarische bedrijven die rechtstreeks aan de consument verkopen, een waardevolle troef in handen. Een cruciale boodschap die Sjef de deelnemers meegaf, is dat alle benodigde kennis al beschikbaar is; er is niets nieuws onder de zon. Het is van essentieel belang om deze kennis te vinden en toe te passen.
Rondleiding
Sjef leidde de aanwezigen door zijn boomkwekerij en gaf inzichten in verschillende plantsoorten en hun groeiomstandigheden. Hij benadrukte de waarde van kastanjebomen, waarvan de vruchten kunnen worden verwerkt tot kastanjemeel, een tarwesurrogaat. Daarnaast besprak hij het gebruik van niet-inheemse witte klaver als onkruidbestrijding en bodemverrijking. Sjef benadrukte het belang van het ontwerpen van een perceel met toekomstige oogsten in gedachten. Het is essentieel om flexibele ontwerpen te creëren die geschikt zijn voor zowel machinale als handmatige oogst. Ook is er aandacht besteed aan het ontwikkelen van afzetmarkten, vooral voor producten die nog in opkomst zijn.
Peter Hermens, landschapsarchitect, deelde drie basisontwerpen voor agroforestry, met nadruk op het feit dat er geen one-size-fits-all-oplossing is. Bedrijfsspecifieke aanpassingen zijn van groot belang.
Agroforestry in de praktijk
Evert Prins van het Louis Bolk Instituut, die al jaren actief is in agroforestry, deelde zijn brede ervaring in onderzoek en beleidsadvies. Hij benadrukte dat agroforestry een Zwitsers zakmes is voor landbouw, waarbij je de instrumenten kiest die bij jouw bedrijf passen.
Hands-on ontwerpsessie
Na het absorberen van een schat aan kennis, gingen de deelnemers aan de slag met het ontwerpen van hun eigen agroforestry-percelen. Ideeën vloeiden rijkelijk en plannen werden gesmeed.
Het evenement eindigde met diepgaande discussies en het delen van uitdagingen en kansen. Ideeën voor toekomstige evenementen, zoals proeverijen om verschillende producten te verkennen, werden geopperd. De deelnemers keerden huiswaarts met geïnspireerde gedachten en nieuwe inzichten voor de toekomst.
Tags:Meer informatie?
Marieke den Nijs
Senior projectleider Landbouw en Natuur
075-635 15 98 E-mail