Honderden bezoekers bij Nacht van de Nacht in ARTIS
29 oktober 2019
Honderden bezoekers bij Nacht van de Nacht in ARTIS
In Noord-Holland startte de opening van de 15e editie van Nacht van de Nacht in ARTIS. Enkele honderden geïnteresseerden brachten een bezoek aan het donkere Planetarium waar aandacht werd gevraagd voor lichthinder. We stonden deze avond stil bij dit onderbelichte onderwerp.
Sterrenhemel op zijn mooist
Milo Grootjen, sterrenkundige van ARTIS, liet zien wat voor effect lichthinder heeft. Satellietfoto’s geven weer dat Nederland een van de meeste verlichte landen in Europa is. Deze lichtvervuiling zorgt ervoor dat wij de schoonheid van de sterrenhemel niet kunnen ervaren. Een klein lichtje heeft al grote invloed op ons blikveld. Dit werd maar eens bevestigd toen alle bezoekers de lampjes van hun mobiele telefoon lieten schijnen. Het aantal sterren verbleekte door de lichthinder. Toen het licht in de zaal werd gedoofd nam de kracht van de nacht het over. We konden miljoenen sterren zien schitteren.
Insecten raken uitgeput
Lichthinder zorgt niet alleen voor een minder heldere hemel, het is ook schadelijk voor mens en dier. Roelof Hut, chronobioloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen, liet aan de hand van beelden zien dat dieren door lichthinder totaal gedesoriënteerd raken. Fel schijnende kunstlichten zorgen er namelijk voor dat insecten er hard op afgaan of met grote snelheid rondjes eromheen vliegen. Insecten raken uitgeput en sterven. Ook liet Hut zien dat trekvogels afwijken van hun route tijdens hun trektocht. Zij vliegen richting de groot verlichte steden in plaats van naar hun einddoel.
Gezondheidsproblemen
Joke Meijer, neurofysioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, benoemde de invloed van overtollig licht op de mens. Door al het kunstlicht stelt men het moment van slapen steeds meer uit. Hierdoor ontstaat op den duur slaaptekort en de biologische klok verstoort. Dat slaaptekort is in onderzoeken gerelateerd aan allerlei gezondheidsproblemen: overgewicht, diabetes, depressie.
Reclamezuilen ‘s nachts uit
‘s Nachts laten bedrijven vaak het licht branden. Uit onderzoek blijkt dat die felle reclamezuilen s’nachts maar 1 à 2 procent de doelgroep bereikt. Sijas Akkerman van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (MNH) riep daarom de bezoekers op om zich meer bewust te zijn van lichthinder en na te gaan op welke manieren het licht, zowel thuis als op het werk, zoveel mogelijk gedoofd kan worden. Op www. sterrendichterbij.nl is een 6 stappenplan uitgewerkt die men hierbij kan gebruiken. Zo heeft TataSteel op advies van MNH het aantal brandende lichten flink vermindert. Bij hen is het lichtje al gaan branden. Bij jou ook? Kijk wat jij kunt doen op www.nachtvandenacht.nl of www.sterrendichterbij.nl