Donkerte op Waddengebied is van essentieel belang
15 maart 2021
De donkerte in het Waddengebied is van essentieel belang
Het waddengebied is een uniek stuk Nederland. Het is namelijk de donkerste plek van het land. Op zaterdag 20 maart van 20.00 tot 21.15 uur, tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen, organiseren de drie noordelijke Natuur en Milieufederaties een digitale tocht door dit speciale gebied. Live vanuit het Wadden Center op de Afsluitdijk gaat Boswachter Jaap Kloosterhuis op pad en laat zien wat er ’s nachts allemaal leeft en waarom de duisternis in het waddengebied zo belangrijk is. Daarna wordt er door sterrenkundestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen vanuit een sterrenkundig perspectief verteld wat het belang van de donkerte is.
Donkerte in Nederland
Jaap Kloosterhuis is boswachter van Staatsbosbeheer in Nationaal Park Lauwersmeer. Hij weet veel over de natuur in dit prachtige gebied en over het belang van donkerte voor plant en dier. Sinds oktober 2016 is het Lauwersmeergebied een officieel Dark Sky Park: een plek waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt, waardoor hier ’s nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien. In het grootste gedeelte van Nederland wordt het helaas nooit meer écht donker. In het Waddengebied zijn op sommige nachten 3500 sterren te zien, tegenover 50 in de meest verlichte gebieden van ons land.
Donkerte ambassadeurs
Tijdens de show vertellen Alex, Annemarijn en Nynke over het belang van donkerte vanuit een sterrenkundig perspectief. Zij zijn drie sterrenkundestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen én donkerte ambassadeurs. Hoe bewust ben jij met het licht dat je gebruikt? Wat zie je eigenlijk níét door al het licht dat er om je heen schijnt? Een donkere sterrenhemel ziet er waarschijnlijk heel anders uit dan dat je gewend bent. Sterrenkundigen merken dit ook: ze kunnen steeds minder zien door hun telescopen.
Aanmelden is gratis. Meer informatie is te vinden op: www.nachtvanhetwad.nl.
De Nacht van het Wad is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland, Fryslân & Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.
De Nacht van het Wad wordt mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Nationaal Park Lauwersmeer en de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen.