Beleefbos Noorderhaven geopend
25 april 2022
Beleefbos Noorderhaven geopend
Op vrijdag 22 april is het Beleefbos op het terrein van woonzorgpark Noorderhaven officieel geopend. Aan de opening ging een kennissessie vooraf. “Dit is een mooie plek om geïnspireerd te raken”, aldus regiodirecteur Peter Droog. Mensen die bij gemeenten en zorginstellingen werken, agrariërs en betrokkenen lieten zich informeren en inspireren door een aantal sprekers.
Emilio werkt bij dagbesteding & Groen. In de toekomst gaat hij, samen met zijn collega’s, het bos onderhouden. Hij knipte het lint door en daarmee was de opening officieel. De eerste nieuwsgierige cliënten kwamen meteen een kijkje nemen.
Beleefbos
Het Beleefbos is ruim 3 hectare groot en mooi aangelegd met een vijver en laantjes. Hier zijn bomen en struiken geplant en een zaadmengsel zit in de grond. Alle beplanting is eetbaar, zoals bramen, kruiden, frambozen, appels, peren, bessen, walnoten, venkel, eetbare bloemen en pijnboompitten van de den. Landschapsarchitect Jelle Fekkes vertelt “Het is nu nog misschien moeilijk voor te stellen maar over 3 à 4 jaar kleurt het hele bos groen. Over 6 jaar zie je duidelijk hoogteverschillen. Het bos heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Sommige bomen kunnen wel 20 tot 30 meter hoog worden.”
Het klinkt als een voedselbos. Anja Boeder, manager zorg, legt uit waarom wij het een Beleefbos noemen. “De naam voedselbos suggereert dat je alles kan eten. Om voor cliënten duidelijk te maken dat niet alles eetbaar is en omdat het bos meer zintuigen prikkelt noemen wij het een beleefbos. Het bos is een zintuiglijke ervaring; wandelen in de natuur, je hoort de vogels fluiten, je ontmoet andere mensen, de ruikt bloemen en planten, je ziet verschillende kleuren en je voelt de zachte bladeren. Van de oogst kunnen we op de woning of bij dagbesteding koken, een appeltaart bakken, smoothies maken of verwerken tot thee.”
Invloed van groen
Sjef Staps, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid vertelde over de invloed van de omgeving op welzijn. “Groen is goed voor ons. Het is logisch dat zorginstellingen op zoek zijn naar manieren om cliënten en medewerkers mee te laten profiteren van deze positieve invloed. Een wederkerige relatie vindt plaats. Doordat de omgeving een helend effect op de cliënt heeft, gaat de cliënt beter voor de omgeving zorgen.”
Samenwerking
Gemeente Den Helder kwam bij Noorderhaven uit in haar zoektocht naar een geschikte plek voor een voedselbos. Voor de realisatie is zeer nauw samengewerkt met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Directeur Sijas Akkerman; “Ook met dit bos werken wij aan een groener, schoner en duurzamer Noord-Holland. Een mooi bijdrage aan de biodiversiteit.” Het project is gesubsidieerd door de Provincie Noord-Holland en kreeg financiële steun vanuit het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Dit is mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Bekijk de presentatie van Peter Droog
Bekijk de presentatie van Sijas Akkerman
Bekijk de presentatie van Jelle Fekkes